ßßß Cookit - przepis na Francuski chleb saveur

Francuski chleb saveur

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zapraszam na kolejny chlebek z gotowej mieszanki, którą można dostać w sklepach internetowych: Chleb na zdrowie i Wypiekacz ..Niestety zdjęcia głównego brak..chlebek robiłam późnym wieczorem i po upieczeniu zapomniałam zrobić zdjęcia..rano zaspana poszłam do pracy [i nie zdążyłam zrobić]..a po powrocie z pracy ..został mi tylko mały kawałeczek chleba do spróbowania...ale to oznacza, że chleb smakował moim gościom..
mieszanka do wypieku chleba francuskiego Saveur
woda
Sposób przygotowania w piekarniku:
Wlać wodę[330g/18 o C]
Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]
Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto do lodówki pod przykryciem na 4 godziny -[ leżakowanie ]
Po 4 godzinach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [60-120 minut] -[ garowanie ]
Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]
Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]- wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
Wlać wodę do wypiekacza [320 /18 o C]
Dodać zawartość obu torebek i ustawić program "tylko mieszanie" 20 minut.
Po mieszaniu wstawić puszyste ciasto wraz z pojemnikiem do lodówki na 4 do max 12 godzin.
Po tym czasie zimnego leżakowania przestawić ciasto z lodówki w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [1- 2 godziny]
Wstawić pojemnik z ciastem do wypiekacza i ustawić program "tylko wypiek"
Ważne:Bezwzględnie nigdy nie mieszać zimnego ciasta po czasie leżakowania
Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka mąki [mąka pszenna t 500, , naturalny suszony kwas pszeniczny, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....i cóż..wystarczy obie torebki wsypać albo do automatu albo wyrabiać ręcznie.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/07/1389francuski-chleb-saeur.html