ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczany

Chleb gryczany

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dawno nie piekłam chleba...jakoś ostatnio brak czasu...a taki chleb z gotowej mieszanki jest prosty do zrobienia....a wczoraj tak przy niedzieli był ten oto pachnący świeżutki gryczany chlebek..i były jeszcze bułeczki [ przepis wkrótce będzie na blogu]..Mieszanki różnych chlebów,różnego rodzaju mąki i inne dodatki możecie kupić w sklepie p.Adama..
mieszanka do wypieku chleba gryczanego
woda
Sposób przygotowania w piekarniku:
Wlać wodę[310 g/26 o C].
Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]
Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[ leżakowanie ]
Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[ garowanie ]
Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]
Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 minuty]- wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
Wlać wodę do wypiekacza [300 /26 o C]
Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy.
Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka [mąki : gryczana, pszenna t 750, żytnia t 720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/04/chleb-gryczany.html