W moim domu rodzinnym nigdy nie podawało się żurku. No cóż… nie jest to nasze danie regionalne. Jednak mój mąż zatęsknił za smakiem żurku z białą kiełbaską i jajkiem.500 ml kwasu żurkowego1,5 l bulionu warzywnego6 kiełbasek białychopakowanie majeranku150 g wędzonego boczku1 duża cebula5 ząbków czosnku4 jajkaBulion zagotowujemy, dodajemy białą kiełbaskę pokrojoną w grube plastry. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy boczek i cebula się zarumienią wrzucamy czosnek posiekany na drobno i smażymy aż do wydobycia aromatu. Zawartość patelni wlewamy do bulionu i gotujemy na średnim ogniu ok.10 min. Dolewamy kwas (pamiętamy o dobrym wymieszaniu go); najpierw połowę butelki a później dolewamy tyle aby uzyskał smak tak kwaśny jak lubimy. Dosypujemy majeranek, gotujemy aż żurek delikatnie zgęstnieje. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego!Powiązane wpisy:Krem z dyniSłodki rosółPulpety drobiowe w sosie mlecznymA’la paella z brązowym ryżem i owocami morza