ßßß Cookit - przepis na Szybki żurek

Szybki żurek

nazwa

Wykonanie

W moim domu rodzinnym nigdy nie podawało się żurku. No cóż… nie jest to nasze danie regionalne. Jednak mój mąż zatęsknił za smakiem żurku z białą kiełbaską i jajkiem.
500 ml kwasu żurkowego
1,5 l bulionu warzywnego
6 kiełbasek białych
opakowanie majeranku
150 g wędzonego boczku
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
4 jajka
Bulion zagotowujemy, dodajemy białą kiełbaskę pokrojoną w grube plastry. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy boczek i cebula się zarumienią wrzucamy czosnek posiekany na drobno i smażymy aż do wydobycia aromatu. Zawartość patelni wlewamy do bulionu i gotujemy na średnim ogniu ok.10 min. Dolewamy kwas (pamiętamy o dobrym wymieszaniu go); najpierw połowę butelki a później dolewamy tyle aby uzyskał smak tak kwaśny jak lubimy. Dosypujemy majeranek, gotujemy aż żurek delikatnie zgęstnieje. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Krem z dyni
Słodki rosół
Pulpety drobiowe w sosie mlecznym
A’la paella z brązowym ryżem i owocami morza
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/03/27/szybki-zurek