ßßß Cookit - przepis na Chrupiący kurczak w panierce Panko

Chrupiący kurczak w panierce Panko

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam panko! Obtaczam w niej wszystko co tylko można a szczególnie kurczaczki. Dla mniej wtajemniczonych Panko jest japońską odmianą bułki tartej. Różni się od naszej rodzimej tym, że jest o wiele grubsza. Dzięki swojej strukturze nie chłonie tyle tłuszczu co normalna bułka tarta.
dowolna ilość kurczaka bez skóry (udka, podudzia, skrzydełka, pierś)
przyprawa do kurczaka
jajko
panierka panko
olej
Kawałki kurczaka nacieramy przyprawą i zostawiamy na ok.godzinę. Jajko rozkłócamy w miseczce. Kurczaczki obtaczamy w jajku i w panierce panko. Smażymy na głębokim tłuszczu. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków jakie posiadamy. Najlepiej przetestować czas smażenia na jednym kawałku. Podajemy z ryżem, makaronem, frytkami czy tym co kto lubi. Ja uwielbiam z dipem czosnkowym
Proste, łatwe i przyjemne.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Kurczak w sosie koperkowym
Kotlety z udek kurczaka
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem (w naleśniku lub waflu)
Faszerowane ćwiartki z kurczaka
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/03/21/chrupiacy-kurczak-w-panierce-panko