Wykonanie

Tydzień temu zrobiłam sernikociacho i zostało zjedzone w mgnieniu oka. ;)Ciasto
czekoladowe tak samo się przygotowuje jak muffinki, więc nie dość, że jest proste, to jeszcze nie pochłania dużo czasu. :)Do dzieła! :DSkładniki na ciasto
czekoladowe:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszu do pieczenia1 szklanka
mleka100 g
masła2
jaja3 łyżki
kakaoSkładniki na masę
serową:500 g
twarogu zmielonego 2-krotnie125 g
masła2
jaja3/4 szklanki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
wiśnie (ilość według Twojego uznania)Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta
czekoladowego, które robi się dokładnie tak samo jak muffinki. Sypkie składniki dodajemy do jednej miski, a mokre do drugiej.Pamiętaj aby przesiać
mąkę. ;)Mokre składniki dokładnie wymieszaj.Połącz obie miski - do suchych wlej mokre, najlepiej łyżką (mają powstac grudki, więc niedokładnie wymieszaj).Czas na masę
serową. Utrzyj
cukier,
masło i
żółtka na puszystą masę.Dodaj zmielony
twaróg,
mąkę ziemniaczaną.Ubij
białka i dodaj do masy delikatnie mieszając.Na blaszkę prostokątną (moja ma wymiary około 20x30 cm) wylej masę
czekoladową.Rozłóż
wiśnie (jeżeli masz mrożone, nie musisz rozmrażać) na cieście.Dodaj na wierzch masę
serową w różnych miejscach, tak aby powstały "łaty" czarno-białe. :)Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Wbij patyczek do części czekoladowej i jeżeli patyczek będzie suchy wtedy jest to znak, że ciasto jest juz gotowe. :)Możesz przygotować sos
wiśniowy. Na patelnię wyłóż
wiśnie (zostały mi jeszcze zamrożone, więc ich nie rozmrażałam), dodaj trochę
cukru. Na średnim ogniu trzymaj
wiśnię do momentu aż nadmiar soku odparuje.Polej ciasto i zjedz! :DSmacznego :)