Wykonanie
Pomimo,że są czasochłonne i można sobie poparzyć ręce - to i tak są smaczne. Zazwyczaj tego rodzaju gołąbki, robimy bez dodatków
grzybów, a najczęściej mama robi gołąbki siekane - uważa,że szybciej się robi. Jednak uparłam się na
białą kapustę w całości, bez żadnego szatkowania - chociaż moje
serce należy do
kapusty włoskiej, jeżeli chodzi o gołąbki. Chciałam trochę zmienić farsz zrobić inną konsystencję, kiedyś na wigilię zrobiłam gołąbki na bazie
ryżu,
pieczarek i
marchewki - o ile dobrze pamiętam, jednak na internecie pełno przepisów wigilijnych gołąbków. Wracając znowu do zapasu
grzybów, tym razem suszonych uzbieranych w tym roku, dorzuciłam
grzyby - i wiecie co? są rewelacyjne. Chyba nie
wrócę do tradycyjnej formy gołąbka, z
mięsem mielonym i
ryżem. Do tego słodko
pomidorowy sos w, którym się gotowały ponad półtorej godziny achhh! Dobrze,że wyszło ich dużo więc
będę mogła się delektować!
Składniki na gołąbki:1 duża główka
kapusty, lub 2 średnie1kg łopatki/ bądź gotowego
mięsa mielonego200 g
suszonych grzybów4
torebki ryżu długoziarnistegosól,
pieprz, ziarenka smakukoncentrat pomidorowy/ opcjonalnie
sos pomidorowy z
torebkiGrzyby, które moczyły się całą noc w wodzie, należy ugotować w czystej wodzie. gotujemy około 1 godziny. Odcedzone i ostudzone
grzyby mielimy na maszynce, razem z
mięsem.
Ryż gotujemy al dente - nigdy nie gotuje
ryżu do miękkości, jednak można również dodać surowy, bo i tak się ugotuje. Cały farsz mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem oraz ziarenkami smaku. Gotowy farsz odstawiamy. Następnie w dużym garnku wstawiamy taką ilość
wody, aby po włożeniu
kapusty była zakryta
wodą. Jeżeli chodzi o parzenie
kapusty, każdy robi to inaczej - ja każdą główkę
kapusty gotowałam na średnim ogniu przez około 40 min, po czym wycięłam głąb kiedy zmiękł i gotowałam kolejne 20 min - inni natomiast odcinają i wyciągają liście pojedynczo. Więc sposób parzenia
kapusty każdy wybierze pod siebie. Miękkie liście
kapusty odsączone z nadmiaru
wody, i przestygnięte, pozbawiamy zgrubienia na liściu po czym nakładamy jedną łyżkę stołową farszy i zawijamy. Na dnie garnka kładziemy dwa liście
kapusty, i na tym układamy ciasno zwinięte gołąbki. Kiedy garnek zapełni się gołąbkami, zalewamy go
wodą do przykrycia gołąbków i gotujemy około 1,5 godziny, po tym czasie dodajemy
sos pomidorowy i gotujemy kolejną 1 godzinę. * Sos można zagęścić odrobiną
mąki wymieszanej z
mlekiem, bądź użyć
sosu pomidorowego z
torebki, bądź po prostu dodać tylko
przecier pomidorowy.
Smacznego!