ßßß Cookit - przepis na Gołąbki zawijane z mięsem, ryżem i grzybami

Gołąbki zawijane z mięsem, ryżem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Pomimo,że są czasochłonne i można sobie poparzyć ręce - to i tak są smaczne. Zazwyczaj tego rodzaju gołąbki, robimy bez dodatków grzybów, a najczęściej mama robi gołąbki siekane - uważa,że szybciej się robi. Jednak uparłam się na białą kapustę w całości, bez żadnego szatkowania - chociaż moje serce należy do kapusty włoskiej, jeżeli chodzi o gołąbki. Chciałam trochę zmienić farsz zrobić inną konsystencję, kiedyś na wigilię zrobiłam gołąbki na bazie ryżu, pieczarek i marchewki - o ile dobrze pamiętam, jednak na internecie pełno przepisów wigilijnych gołąbków. Wracając znowu do zapasu grzybów, tym razem suszonych uzbieranych w tym roku, dorzuciłam grzyby - i wiecie co? są rewelacyjne. Chyba nie wrócę do tradycyjnej formy gołąbka, z mięsem mielonym i ryżem. Do tego słodko pomidorowy sos w, którym się gotowały ponad półtorej godziny achhh! Dobrze,że wyszło ich dużo więc będę mogła się delektować!
Składniki na gołąbki:
1 duża główka kapusty, lub 2 średnie
1kg łopatki/ bądź gotowego mięsa mielonego
200 g suszonych grzybów
4 torebki ryżu długoziarnistego
sól, pieprz, ziarenka smaku
koncentrat pomidorowy/ opcjonalnie sos pomidorowy z torebki
Grzyby, które moczyły się całą noc w wodzie, należy ugotować w czystej wodzie. gotujemy około 1 godziny. Odcedzone i ostudzone grzyby mielimy na maszynce, razem z mięsem. Ryż gotujemy al dente - nigdy nie gotuje ryżu do miękkości, jednak można również dodać surowy, bo i tak się ugotuje. Cały farsz mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziarenkami smaku. Gotowy farsz odstawiamy. Następnie w dużym garnku wstawiamy taką ilość wody, aby po włożeniu kapusty była zakryta wodą. Jeżeli chodzi o parzenie kapusty, każdy robi to inaczej - ja każdą główkę kapusty gotowałam na średnim ogniu przez około 40 min, po czym wycięłam głąb kiedy zmiękł i gotowałam kolejne 20 min - inni natomiast odcinają i wyciągają liście pojedynczo. Więc sposób parzenia kapusty każdy wybierze pod siebie. Miękkie liście kapusty odsączone z nadmiaru wody, i przestygnięte, pozbawiamy zgrubienia na liściu po czym nakładamy jedną łyżkę stołową farszy i zawijamy. Na dnie garnka kładziemy dwa liście kapusty, i na tym układamy ciasno zwinięte gołąbki. Kiedy garnek zapełni się gołąbkami, zalewamy go wodą do przykrycia gołąbków i gotujemy około 1,5 godziny, po tym czasie dodajemy sos pomidorowy i gotujemy kolejną 1 godzinę. * Sos można zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z mlekiem, bądź użyć sosu pomidorowego z torebki, bądź po prostu dodać tylko przecier pomidorowy.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/11/goabki-zawijane-z-miesem-ryzem-i.html