Wykonanie
Pomimo tej całej nagonki świątecznej, i półek sklepowych wypełnionych w najlepsze
słodycze. W tym roku postanowiłam wszystko sama przygotować! Pomijając fakt,że tato postanowił kupić parę deko
cukierków. Pomijając
truflę i
czekoladki, mam jeszcze dwie blachy ciasta - mama
mówi,że trochę za dużo, ale co tam jak jeść to jeść. Mam nadzieje,że jakoś te święta popłyną swoim wolnym tempem takim ślimaczym wręcz... ach.Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, dla wszystkich!
Składniki na około 30 sztuk:
Czekolada do gotowania deserowa 200g
Czekolada do gotowania
mleczna 200g
śmietana 36% 200g
wafle andruty 50g2-3 łyżki
cukru pudruaromat do ciast np.
śmietankowydekoracja:
wiórki kokosowepolewa czekoladowaorzechypolewa czekoladowa:2 tabliczki
białej czekolady2 tabliczki
mlecznej czekolady2 łyżki
cukru pudru50g
śmietany kremówki 36%
Czekolady łamiemy i wrzucamy do miski, następnie dolewamy
śmietanę i dosypujemy
cukier puder. Miskę ustawiamy do garna z
wodą i podgrzewamy na mały ogniu, do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Gotową masę musimy przestudzić. Następnie
andruty łamiemy na drobne kawałki, i dodajemy do masy, oraz kilka kropel
aromatu do ciast. Wstawiamy do lodówki aż masa zgęstnieje i możemy formować kulki. Kiedy masa jest już na tyle zgęstniała, zabieramy się za zrobienie
polewy czekoladowej,
Czekolady łamiemy do miski na drobne kostki, dolewamy
śmietankę i dosypujemy
cukier puder. Następnie tak przygotowaną miskę wstawiamy na garnek, i podgrzewamy w nim
wodę aż masa się połączy. Masę lekko przestudzamy, po czym zabieramy się za robienie
trufli. Z masy robimy kulki, które wkładamy do foremek, zamaczamy w
czekoladzie a następnie obsypujemy
kokosem bądź
orzechami. Tak przygotowane
trufle przetrzymujemy w lodówce.
Z
czekolady, która została z dekorowania
trufli zrobiłam
czekoladki.
Smacznego!