ßßß
Cookit - przepis na Carpaccio z wędzonego łososia
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Carpaccio z wędzonego łososia
Składniki
Łosoś wędzony
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Sok z cytryny
Ogórek kiszony
Czerwona cebula
Natka pietruszki
Szczypiorek
Pieprz kolorowy
Sól
Wykonanie
Łosoś
i
oliwa
zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają wielu chorobom. Można by, więc powiedzieć, że jest to połączenie doskonałe. Ostatnio przygotowałam carpaccio z
wędzonego łososia
z
cebulką
,
ogórkiem
i
kolorowym pieprzem
polane
oliwą z oliwek
niefiltrowaną prosto z Włoch. Carpaccio przygotowuje się z surowego
mięsa
, ale nie każdy takie
jada
. Z kieliszek
białego wina
smakuje doskonale.
200 g
wędzonego łososia
2 łyżki
oliwy
(klik)łyżeczka
octu balsamicznego
łyżka
soku z cytryny
ogórek kiszony
pół małej
czerwonej cebuli
posiekana
natka pietruszki
i
szczypiorek
kolorowy pieprz
szczypta
soli
truflowej (lub himalajskiej)
Łososia
pokroić na dłuższe plastry, które ułożyć jeden za drugim na talerzu.
Ogórka kiszonego
i
cebulkę drobno
pokroić, posypać nimi
łososia
.Posypać całość
natką pietruszki
i
szczypiorkiem
.
Kolorowy pieprz
utłuc w moździerzu i doprawić nim
łososia
dodając również
sól
truflową
.
Oliwę
wymieszać z
octem balsamicznym
i
sokiem z cytryny
, mieszanką polać danie przed podaniem.
Źródło:
http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/01/carpaccio-z-wedzonego-lososia.html
Przepisy powiązane
Surówka z czerwonej papryki
Śledź z gruszką
Bulgur w mega zdrowej jesiennej sałatce
Pasta z bobu.
Tatar z wędzonego pstrąga
Składniki powiązane (0)