ßßß Cookit - przepis na Mleczne gofry ryżowe

Mleczne gofry ryżowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Gofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na blogu Bake & taste na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego ją wykorzystać... ? Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :)
Składniki na 4 sztuki:
1/2 szklanki mleka
1 czubata łyżeczka mleka w proszku
1 czubata łyżeczka cukru pudru
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maki ryżowej
1 duże jajo
szczypta soli
2 łyżeczki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Białko oddzielany od żółtka.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników, oprócz białka. Białko ubijamy w osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą soli.
W międzyczasie włączamy gofrownicę.
Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto partiami wylewamy na gofrownicę i pieczemy do lekkiego zbrązowienia gofrów.
Studzimy na kratce lub w pozycji pionowej.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/11/mleczne-gofry-ryzowe.html