Wykonanie
Pin It

Gofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie
mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na blogu Bake & taste na gofry upieczone na
mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego ją wykorzystać... ?
Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :)Składniki na 4 sztuki:1/2 szklanki
mleka1 czubata łyżeczka
mleka w proszku1 czubata łyżeczka
cukru pudru1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
maki ryżowej1 duże
jajoszczypta
soli2 łyżeczki
oleju rzepakowegoWykonanie:
Białko oddzielany od
żółtka.Do miski przesiewamy
mąkę i dodajemy resztę składników, oprócz
białka.
Białko ubijamy w osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą
soli.W międzyczasie włączamy gofrownicę.
Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Ciasto partiami wylewamy na gofrownicę i pieczemy do lekkiego zbrązowienia gofrów.Studzimy na kratce lub w pozycji pionowej.