Wykonanie

Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga Zacisze kuchenne . Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach, a nie w gramach... I oczywiście
chlebki zrobiłam uwzględniając gramy :-).
Chlebki wyszły pyszne, chrupiące, jedynie do ciasta musiałam dodać więcej
wody. Składnik podaję więc według tego jak upiekłam
chlebki "po swojemu" .


Składniki na 3 blaszki z piekarnikaCzas przygotowania: 80 minutSkładniki:250 g
otrębów pszennych250 g
płatków owsianych100 g pestek dyni200 g pełnoziarnistej
mąki żytniej200 g
ziaren słonecznika100 g
siemienia lnianego100 g ziaren
sezamu2 łyżeczki
soli900 ml
wody


Wykonanie:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej chrupiący. Pomagałam sobie ręką zwilżoną zimną
wodą, wtedy ciasto nie będzie się nam lepiło do rąk.Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy na prostokąty. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu
chlebki razem z papierem przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.Gdy wystygną ładnie odejdą od papieru.
Chlebki przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie załapały wilgoci.


Knekkebrød na blogach:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i
kajzerkaHealthy CravingKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekMagnolia-
rozmarynMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład MalutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuProste potrawyRed and PaleRuskie raz!Smakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyW poszukiwaniu SlowLifeW sezonieZacisze kuchenne