ßßß Cookit - przepis na Knekkebrød, norweski chrupki chlebek

Knekkebrød, norweski chrupki chlebek

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga Zacisze kuchenne . Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach, a nie w gramach... I oczywiście chlebki zrobiłam uwzględniając gramy :-). Chlebki wyszły pyszne, chrupiące, jedynie do ciasta musiałam dodać więcej wody. Składnik podaję więc według tego jak upiekłam chlebki "po swojemu" .
Składniki na 3 blaszki z piekarnika
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
250 g otrębów pszennych
250 g płatków owsianych
100 g pestek dyni
200 g pełnoziarnistej mąki żytniej
200 g ziaren słonecznika
100 g siemienia lnianego
100 g ziaren sezamu
2 łyżeczki soli
900 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej chrupiący. Pomagałam sobie ręką zwilżoną zimną wodą, wtedy ciasto nie będzie się nam lepiło do rąk.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy na prostokąty. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu chlebki razem z papierem przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.Gdy wystygną ładnie odejdą od papieru.
Chlebki przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie załapały wilgoci.
Knekkebrød na blogach:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/knekkebrd-norweski-chrupki-chlebek.html