Wykonanie
Kontynuuję zimowe smaki, czyli jak do klasycznego połączenia –
banan +
masło orzechowe dodać nutkę świąt?…
Przyprawa do piernika ! Przedstawiam Wam obłędne tosty francuskie z
żytniego chleba na zakwasie, pełne piernikowego aromatu. Podane wraz z słodkim
bananem oraz obłędnym
cynamonowym sosem
orzechowym ! Jeśli zechcecie, całość warto polać jeszcze
syropem klonowym lub
daktylowym, choć już sama
słodycz dojrzałego
banana wystarczy by osłodzić nam życie z samego rana
piernikowo-
bananowe żytnie tosty francuskie z
cynamonowym sosem
orzechowymgingerbread-
banana rye French toasts with cinnamon peanut butter sauceSkładniki:3 grube kromki
chleba żytniego na zakwasie (lub tostowy)
dojrzały
bananłyżeczka
przyprawy do piernika (najlepiej domowa! bez
cukru i
mąki ;))ok.1/4-1/2 szklanki
mleka roślinnegosos : łyżka
masła orzechowego crunchy (100%) + 3-4 łyżki wody/mleka + 1/2 łyżeczki
cynamonuPołowę
banan rozgnieść lub zmiksować razem z
przyprawą i
mlekiem. Moczyć w tym kromki
chleba, z obu stron, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej z odrobiną
oleju kokosowego. Na początku, kromki mogą się trochę przyklejać, ale
potem powinny łatwo się obracać, więc bez obaw 😉 Podawać przełożone sosem
orzechowym, z resztą
banana. Smacznego!*Na dosłodzenia jest kilka sposobów – można dodać
syrop klonowy/daktylowy/inny do sosu lub polać nim całe danie czy też dodać do
mleka w którym maczamy
chlebJeszcze dwa dni, ostatnia prosta i koniec semestru. Uwieńczeniem będą testy w styczniu, więc po świętach szykuje się sporoooo pracy, ale pozytywne nastawienie trzeba zachować, będzie dobrzeTymczasem, jeszcze 5 dni do wyjazdu!POSŁUCHAJ 😉Miłego dnia!