Wykonanie
To juz moja ostatnia propozycja w ramach Kuchni Wielkanocnej. Zastanawiałam się, czy ten przepis dać tutaj, czy może umieścić go poza wszelkimi akcjami. No ale przeciez piekłam go na Wielkanoc właśnie, no i do tego jeszcze wierzch jakby ze śladem pazurka
kurki i
orzechy w środku. Czyli jakby nie patrzeć Wielkanoc. Chlebek zrobił furrorę wśród rodziny, a przepis oczywiście z encyklopedii
chleba (zamieszczony w części francuskiej jako Pain aux Noix).Składniki:50 g
masła350 g
mąki razowej115 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
cukru muscovado (dałam trzcinowy)1 1/2 łyżeczki
soli20 g
drożdży275 ml ciepłego
mleka175 g
orzechów włoskich drobno posiekanych (dałam dużo mniej)Wykonanie:
Masło roztopić w garnuszku aż będzie zaczynało robić się brązowe. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać
mąki,
sól i
cukier w dużej misce i zrobić wgłębienie w środku.
Drożdże rozmieszać z połową
mleka, dodać do
mąki z pozostałym
mlekiem. Dodać ostudzone
masło (przez drobne sitko) do pozostałych płynów w misce. Używając ręki wymieszać płyny i stopniowo zahaczać o
mąkę, aż w końcu wymieszamy całą i powstanie wilgotne ciasto.Ugniatać przez 6-8 minut na oprószonej
mąką powierzchni. Włożyć do naoliwionej miski i przykryć naoliwioną folią samoprzylepną. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na godzinę.Wyłożyć na stolnicę i odgazować (lekko ugnieść). Rozwałkować i obsypać
orzechami. Kawałki
orzecha delikatnie wgniatać w ciasto, które
potem należy zrolować. Ponownie włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 30 minut.Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części i uformować 2 kule. Położyć na naoliwionej blaszce, przykryć naoliwioną folią i odstawić do urośnięcia w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (ok 45 minut).Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Używając
ostrego noża naciąć wierch 3
razy (dodatkowo posmarowałam wierzch rozkłóconym
jajkiem) Piec przez 35 minut. Odstawić na kratkę do ostygnięcia/wydrukuj przepis/