ßßß Cookit - przepis na Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Taki dżem przygotowuję zawsze z myślą o wypiekach.
Jest niskosłodzony, świetnie nadaje się do przekładania tortów i ciast, szczególnie czekoladowych.
Jeżeli chcecie używać dżemu także do smarowania pieczywa, czy np. przekładania
naleśników, dodajcie więcej cukru.
Składniki:
1 i 1/2 kg dojrzałych brzoskwiń ( bez pestek i skórki)
3 łyżki cukru
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym ( opcjonalnie pomarańczowym)
Sposób wykonania:
Obrane i wypestkowane owoce pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnuszku z grubym dnem. Smażyć, do momentu, aż brzoskwinie będą prawie rozgotowane ( u mnie to trwało ok. godziny).
Masę brzoskwiniową wystudzić, zmiksować blenderem ( jeśli pozostały jeszcze większe kawałki owoców).
Ponownie podgrzać do zagotowania, wsypać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać.
Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku ( ok.15 minut w temp. 100 C )
Gorący dżem przełożyć do słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/10/Dzem-brzoskwiniowy.html