Wykonanie
Taki
dżem przygotowuję zawsze z myślą o wypiekach.Jest niskosłodzony, świetnie nadaje się do przekładania
tortów i ciast, szczególnie
czekoladowych.Jeżeli chcecie używać
dżemu także do smarowania
pieczywa, czy np. przekładanianaleśników, dodajcie więcej
cukru.
Składniki:1 i 1/2 kg dojrzałych
brzoskwiń ( bez pestek i skórki)3 łyżki
cukru1
galaretka o smaku
brzoskwiniowym ( opcjonalnie
pomarańczowym)
Sposób wykonania:Obrane i wypestkowane
owoce pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnuszku z grubym dnem. Smażyć, do momentu, aż
brzoskwinie będą prawie rozgotowane ( u mnie to trwało ok. godziny).Masę
brzoskwiniową wystudzić, zmiksować blenderem ( jeśli pozostały jeszcze większe kawałki
owoców).Ponownie podgrzać do zagotowania, wsypać
cukier i
galaretkę. Dobrze wymieszać.Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku ( ok.15 minut w temp. 100 C )Gorący
dżem przełożyć do słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.Smacznego :)