Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Poradnik Domowe
WędlinyPierś dojrzewająca z
kaczki »
Golonka wg. beiota

Surowce:-
golonki wieprzowe tylne ze skórą,-
papryka ostra + słodka, 0,5g/kg i 1g/kg-
pieprz 1,5g/kg-
czosnek 2g/kg-
sos sojowy bez dodatków, może byś
sos sojowy grzybowy- peklosól 17-20g/kg- osłonki barierowe (termokurczliwe)Z
golonek wykrawamy kości. Uzyskane
mięso kroimy w kostkę około 4x4cm i peklujemy na sucho stosując 17-20g peklosoli na kg
mięsa oraz jedną łyżkę
sosu sojowego. Czas peklowania 48h w temperaturze 6 stopni.Po zapeklowaniu kawałki
mięsa mieszamy, dodajemy
przyprawy do smaku oraz trochę
wody podczas mieszania nie więcej jak 2-3%. Można dodać 1-2 łyżeczki
żelatyny na kg. Po wyrobieniu, wymieszaniu napełniamy ścisło osłonki barierowe usuwając puste miejsca z powietrzem. Masujemy i zawiązujemy przędzą osłonki.
Wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do ok. 80-85 stopni. Wkładamy
golonki w osłonkach barierowych. Parzymy około 3-4h. Następnie studzić w zimnej wodzie 10-15 min i dalej w pozycji wiszącej do temperatury poniżej 15 stopni. Następnie przechowujemy w lodówce.Smacznegoponiedziałek, 07 grudnia 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter