Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wędzarnia Janusza
Kiełbasa jałowcowa »
Surowce:-
golonki wieprzowe tylne ze skórą,-
papryka ostra,-
pieprz,-
czosnek,-
sos sojowy bez dodatków,-
żelatyna,- peklosól,- osłonki barieroweZ
golonek wykrawać kości.
Mięso z
golonek pokroić w kostkę około 4x4cm i zapeklować na sucho 17g peklosoli na kg
mięsa przez 48h w temperaturze 6 stopni. Dodać troszkę
sosu sojowego przy mieszaniu.Po zapeklowaniu wymieszać kawałki
mięsa dodając
przyprawy do smaku i około 1-2 łyżki
sosu sojowego na 1 kg
mięsa oraz 2 łyżeczki
żelatyny na kg
mięsa. Wlać troszkę
wody podczas mieszania. Wymieszać staranni i napełnić ścisło osłonki barierowe. Usuwając puste miejsca z powietrzem. Przed zasznurowaniem osłonek wlać troszkę
wody do osłonki. Wypełni ona osłonkę prawie na max. Zawiązać ściśle przędzą.
Wodę podgrzać do ok. 80 stopni. Włożyć
golonki w osłonkach barierowych. Parzyć w około 3-4h. Następnie studzić w zimnej wodzie i dalej w pozycji wiszącej do temperatury poniżej 15 stopni. Następnie przechowywać w lodówce.Smacznegowtorek, 28 kwietnia 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter