Wykonanie
Pyszny i kremowy, pożywny
makaron o odświeżającym smaku. Tym razem
ser biały do
makaronu dodajemy nie w stylu polskim, by go zjeść na słodko (także bardzo lubię!), lecz na nutę włoską, z
zielonym groszkiem i
cytryną. Polecam!

200-250 g dowolnego
makaronu (u mnie fusilli, mogą być także rurki czy kokardki)200 g
sera ricotta1 szklanka
mrożonego zielonego groszku4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 12%1
cytrynasól do smakuew. kilka plastrów
wędzonego boczku1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.W oddzielnym garnku zagotowujemy
wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy
mrożony zielony groszek. gotujemy 3-5 minut. Odcedzamy.Z
cytryny najpierw ścieramy skórkę a
potem wyciskamy sok.2. Do ugotowanego
makaronu dodajemy
ser ricotta, startą
skórkę cytryny, ugotowany
groszek i
śmietanę. Mieszamy. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z
cytryny - ilość do smaku. Nam odpowiada potrawa o smaku bardzo wyraźnie
cytrynowym. Na koniec doprawiamy całość ewentualnie
solą. Podajemy gorące.Danie wyśmienicie smakuje podane wraz z pokrojonym w drobną kostkę i zrumienionym
boczkiem. Jeśłi nie zależy Wam, by danie było wegetariańskie, polecam ten dodatek.