ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy makaron z serem ricotta i zielonym groszkiem

Cytrynowy makaron z serem ricotta i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Pyszny i kremowy, pożywny makaron o odświeżającym smaku. Tym razem ser biały do makaronu dodajemy nie w stylu polskim, by go zjeść na słodko (także bardzo lubię!), lecz na nutę włoską, z zielonym groszkiem i cytryną. Polecam!
200-250 g dowolnego makaronu (u mnie fusilli, mogą być także rurki czy kokardki)
200 g sera ricotta
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 cytryna
sól do smaku
ew. kilka plastrów wędzonego boczku
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mrożony zielony groszek. gotujemy 3-5 minut. Odcedzamy.
Z cytryny najpierw ścieramy skórkę a potem wyciskamy sok.
2. Do ugotowanego makaronu dodajemy ser ricotta, startą skórkę cytryny, ugotowany groszek i śmietanę. Mieszamy. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny - ilość do smaku. Nam odpowiada potrawa o smaku bardzo wyraźnie cytrynowym. Na koniec doprawiamy całość ewentualnie solą. Podajemy gorące.
Danie wyśmienicie smakuje podane wraz z pokrojonym w drobną kostkę i zrumienionym boczkiem. Jeśłi nie zależy Wam, by danie było wegetariańskie, polecam ten dodatek.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/10/Cytrynowy-makaron-z-serem-ricotta-i-zielonym.html