Wykonanie
W tym przepisie smak klasycznego burgera został dodatkowo podkręcony dodatkiem pysznego
serowego sosu oraz marynowanymi
papryczkami chili lub jalapeno. Polecam wielbicielom ostrych smaków. Przepis na podstawie Ehrlichesessen .

po 200 g mielonej
wołowiny na 1 hamburgerodpowiednia ilość
bułekkonserwowa
papryczka chili lub jalapenoulubione warzywa: u mnie
pomidorsos
serowy:2/3 szklanki słodkiej
śmietanki 12%1/2 szklanki startego
żółtego sera o wyrazistym smaku
chili w płatkachszczypta
kurkumy dla koloru
sól do smakuew. kilka kropli
tabasco1. Sos: do rondelka wlewamy
śmietankę i wsypujemy
ser. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy dla koloru trochę
kurkumy. Sos doprawiamy do smaku
solą,
chili i ew.
tabasco.2.
Mięso- załóżmy, że robimy 4 hamburgery. Bierzemy więc 800 g świeżego
mielonego mięsa. Mieszamy je z 1 łyżeczką świeżo zmielonego
czarnego pieprzu i 2 łyżkami
oleju. Z masy formujemy 4 okrągłe płaskie burgery. Robimy burgery ciut większe, niż nasze
bułki, ponieważ
mięso podczas obróbki cieplnej trochę się skurczy.Tępą stroną noża robimy na burgerach wzorek w postaci "kratki" - dzięki temu burger pozostanie płaski podczas smażenia/pieczenia.Burgery pieczemy w zamykanym grillu elektrycznym lub smażymy z obu stron na złoto na patelni grillowej. Przy smażeniu na patelni zwykłej z powłoką teflonową polewamy patelnię minimalną ilością
oleju.Kiedy burgery się smażą, kroimy na pół i rumienimy w piekarniku/opiekaczu
bułki.3.
Bułkę smarujemy sosem
serowym, układamy burger, pokrojoną w kawałki papryczkę oraz ew. inne dodatki. Przykrywamy drugą połówką
bułki, także posmarowaną sosem
serowym.