ßßß Cookit - przepis na Domowe cheeseburgery chili

Domowe cheeseburgery chili

nazwa

Wykonanie

W tym przepisie smak klasycznego burgera został dodatkowo podkręcony dodatkiem pysznego serowego sosu oraz marynowanymi papryczkami chili lub jalapeno. Polecam wielbicielom ostrych smaków. Przepis na podstawie Ehrlichesessen .
po 200 g mielonej wołowiny na 1 hamburger
odpowiednia ilość bułek
konserwowa papryczka chili lub jalapeno
ulubione warzywa: u mnie pomidor
sos serowy:
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 12%
1/2 szklanki startego żółtego sera o wyrazistym smaku
chili w płatkach
szczypta kurkumy dla koloru
sól do smaku
ew. kilka kropli tabasco
1. Sos: do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy ser. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy dla koloru trochę kurkumy. Sos doprawiamy do smaku solą, chili i ew. tabasco.
2. Mięso- załóżmy, że robimy 4 hamburgery. Bierzemy więc 800 g świeżego mielonego mięsa. Mieszamy je z 1 łyżeczką świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 2 łyżkami oleju. Z masy formujemy 4 okrągłe płaskie burgery. Robimy burgery ciut większe, niż nasze bułki, ponieważ mięso podczas obróbki cieplnej trochę się skurczy.
Tępą stroną noża robimy na burgerach wzorek w postaci "kratki" - dzięki temu burger pozostanie płaski podczas smażenia/pieczenia.
Burgery pieczemy w zamykanym grillu elektrycznym lub smażymy z obu stron na złoto na patelni grillowej. Przy smażeniu na patelni zwykłej z powłoką teflonową polewamy patelnię minimalną ilością oleju.
Kiedy burgery się smażą, kroimy na pół i rumienimy w piekarniku/opiekaczu bułki.
3. Bułkę smarujemy sosem serowym, układamy burger, pokrojoną w kawałki papryczkę oraz ew. inne dodatki. Przykrywamy drugą połówką bułki, także posmarowaną sosem serowym.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/10/Domowe-cheesburgery-chili.html