Jako że ziemniaki kocham i ubóstwiam, szczególnie pieczone, to je "maltretuję" na różne sposoby. Tym razem zrobiłam szybki zapiekaniec, który może być dodatkiem do mięsa czy sałaty lub może zadowolić samodzielnie mniejszych głodomorów. Oczywiście obłędnie pyszny!Składniki (porcja na 2 osoby):4 duże ziemniaki2 łyżki masła2 łyżki śmietany 12%2 łyżki mąki pszennej3 plastry sera zółtegopół łyżeczki kurkumypół łyżeczki słodkiej paprykiszczypta chilisólPrzygotowanie:Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. W misce wymieszać je z przyprawami i mąką, tak aby każdy kawałek był dobrze obtoczony. W naczyniu żaroodpornym poukładać kawałki masła a na masło wysypać ziemniaki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Pod koniec pieczenia skropić ziemniakiśmietaną i obłożyć serem żółtym. Gdy ser się rozpuści a ziemniaki zmiękną danie będzie gotowe.Polecam serdecznie!