ßßß Cookit - przepis na Stek wołowy z sosem pieprzowym

Stek wołowy z sosem pieprzowym

nazwa

Wykonanie

Stek wołowy to danie jednocześnie eleganckie, a jednak na tyle łatwe i szybkie w wykonaniu, że może gościć na stole także bez żadnej szczególnej okazji. Z sosem pieprzowym stanowi znakomity duet. Najlepszym mięsem na stek jest polędwica wołowa, nadaje się jednak również rozbratel, rostbef czy antrykot. Smaczne steki wyjdą także z udźca. Ważne tylko, by mięso przed smażeniem obkroić z wszelkich ewentualnych kawałków tłuszczu i błonek. Używamy ok. 2 cm plastrów mięsa - stek nie może być cienki, nie rozbijamy go tłuczkiem. Aby uzyskać stek średnio wysmażony, smażymy mięso po około 3 minuty z każdej strony. Dla steków słabo wysmażonych odejmujemy po 1 minucie na każdą stronę, dla mocniej wysmażonych - dodajemy.
po 1 steku na osobę
czarny pieprz
olej
ew. masło
sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
sól do smaku
ew. ciemny sos sojowy dla koloru
Steki smarujemy niewielką ilościa oleju, oprószamy z obu stron czarnym pieprzem, pieprz wcieramy w mięso i odstawiamysteki na ok. 15 minut.
Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy, wlewamy na nią niedużą ilość oleju. Dla smaku można dodać także łyżeczkę masła.
Steki smażymy z obu stron, aż będą rumiane.
W małym rondelku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i przez chwilę smażymy, mieszając. Następnie, energicznie mieszająć, dolewamy mleko. Do gotującego się sosu dodajemy świeżo zmielony zielony pieprz i sól do smaku. Sos powinien być wyraźnie pieprzny w smaku. Jeśli chcemy ciemniejszy kolor sosu, można dodać 2-3 krople ciemnego sosu sojowego. Jeśli chcemy rzadszy sos, dodajemy więcej mleka.
Usmażone steki podajemy polane ciepłym sosem (można dodatkowo dla dekoracji posypac je tłuczonym kolorowym pieprzem).
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/08/Stek-wolowy-z-sosem-pieprzowym.html