Wykonanie
Stek wołowy to danie jednocześnie eleganckie, a jednak na tyle łatwe i szybkie w wykonaniu, że może gościć na
stole także bez żadnej szczególnej okazji. Z sosem
pieprzowym stanowi znakomity duet. Najlepszym
mięsem na
stek jest
polędwica wołowa, nadaje się jednak również
rozbratel,
rostbef czy
antrykot. Smaczne
steki wyjdą także z udźca. Ważne tylko, by
mięso przed smażeniem obkroić z wszelkich ewentualnych kawałków tłuszczu i błonek. Używamy ok. 2 cm plastrów
mięsa -
stek nie może być cienki, nie rozbijamy go tłuczkiem. Aby uzyskać
stek średnio wysmażony, smażymy
mięso po około 3 minuty z każdej strony. Dla
steków słabo wysmażonych odejmujemy po 1 minucie na każdą stronę, dla mocniej wysmażonych - dodajemy.

po 1
steku na osobę
czarny pieprzolejew.
masłosos:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki150 ml
mleka1/2 łyżeczki
zielonego pieprzusól do smakuew. ciemny
sos sojowy dla koloru
Steki smarujemy niewielką ilościa
oleju, oprószamy z obu stron
czarnym pieprzem,
pieprz wcieramy w
mięso i odstawiamysteki na ok. 15 minut.Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy, wlewamy na nią niedużą ilość
oleju. Dla smaku można dodać także łyżeczkę
masła.
Steki smażymy z obu stron, aż będą rumiane.W małym rondelku roztapiamy łyżkę
masła. Dodajemy łyżkę
mąki i przez chwilę smażymy, mieszając. Następnie, energicznie mieszająć, dolewamy
mleko. Do gotującego się sosu dodajemy świeżo zmielony
zielony pieprz i
sól do smaku. Sos powinien być wyraźnie
pieprzny w smaku. Jeśli chcemy ciemniejszy kolor sosu, można dodać 2-3 krople ciemnego
sosu sojowego. Jeśli chcemy rzadszy sos, dodajemy więcej
mleka.Usmażone
steki podajemy polane ciepłym sosem (można dodatkowo dla dekoracji posypac je tłuczonym
kolorowym pieprzem).