Wykonanie
Ci, którzy wczoraj byli na moim blogu, wiedzą, że będzie dziś pyszna, ostra pasta z
mango. Jest to jedna z tych past, które znam ze sklepu z hiszpańskim jedzeniem, o którym
pisałam tutaj . Oczywiście nie jest ona identyczna, gdyż przepis bazuje na moich domysłach, ale smakuje bardzo podobnie. Jak inne moje pasty na bazie
fety, również nadaje się do zamrożenia w małych porcjach. Ta dzisiejsza należy do moich ulubionych, mam nadzieję, że Was uda mi się również do niej przekonać.Przepis na pastę z
mango1 dojrzałe
mango (kiedy jest lekko miękkie)2
cebule200 g
fety lub zastępczo może być sztywny
serek twarogowy, choć zdecydowanie lepiej smakuje z
fetąsól,
czosnek,
chilli (może być czerwona pasta
chilli lub
sambal oelek)Obrać
cebulę, pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. W międzyczasie
mango obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę (
cebula musi być wystudzona).Podajemy z lekkim,
jasnym pieczywem lub jako dodatek do różnych dań .Pasta nadaje się świetnie do zamrażania w porcjach.