Wykonanie
Ciasto to jest znaczną modyfikacją przepisu z bloga pieprzczywanilia .Tarte
migdał zastąpiłam tartymi
orzechami laskowymi i
morele nektarynkami. Ciasto wyszlo niesamowicie pyszne - z pewnoscia
bede je czesto robić :)

( cytuję pieprzczywanielie z moimi modyfikacjami )(na foremkę prostokątną 30x11cm lub kwadratową 20x20cm)150g
masła w temperaturze pokojowej150g
cukru3
jajka w temperaturze pokojowej170g
mąki200g mielonych porzechó laskowych1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok. 1 łyżeczki świeżych listków
tymiankugarść
płatków migdałowych (do posypania wierzchu ciasta)2- 3
nektarynkiPrzygotować foremkę, wysmarować
masłem i oprószyć odrobiną
mąki, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C.
nektarynki umyć, osuszyć, przekrajać na pół i wypestkować.
Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.
Masło utrzeć z
cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym
jajku, a następnie stopniowo dodawać przesianą
mąkę. Na koniec wmieszać mieloneorzechy i listki
tymianku.Wlać masę do foremki. Połówki
nektarynek wtykać w ciasto. Z wierzchu posypać
płatkami migdałów. piec ok. 60 min.należy przed wyjęciem z pieca włożyć w środek ciasta patyczek i sprawdzić czy jest suchy