ßßß Cookit - przepis na Ciabatta z masłem czosnkowym, serem camembert i pomidorami oraz ziołami prowansalskimi - Testowanie chleba Ciabatta z firmy Dan Cake.

Ciabatta z masłem czosnkowym, serem camembert i pomidorami oraz ziołami prowansalskimi - Testowanie chleba Ciabatta z firmy Dan Cake.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przyszła do mnie miła paczuszka a w niej produkty firmy Dan Cake. Do przetestowania dostałam Ciabattę, pszenny chleb wiejski, włoskie pieczywo.
Jest to półprodukt, który trzeba wrzucić do piekarnika rozgrzanego w 200’C i piec ok 20 min. Tyle, też piekłam.
Przyznam, że rzadko kupuję takie produkty, dlaczego? Trafiałam na złą jakość. Kiedyś też pracowałam z takimi półproduktami. Były to ciasta, ciastka, bułki i chleby. I najgorsze były chleby.
Ciabattę postanowiłam przetestować, przede wszystkim z ciekawości, wygląda tak apetycznie w tej folii. I co najważniejsze, po otworzeniu, pachnie chlebem!
Za nim doszliśmy z synem do wypieku chleba, musieliśmy skusić się na te przepyszne świeże mufinki stracciatella. Pyszne, aromatyczne, wilgotne z kawałkami czekolady, dość spore i mięciutkie mufinki. Szczerze? Były na stole max. 5 minut.
Ale wracając do ciabatty. Po wyciągnięciu, chleb pięknie pachniał. Daliśmy go do przestygnięcia, bo strasznie chcieliśmy już zjeść. I powiem wam, że w środku chleb był ciepły i bardzo dobrze się kroił. Delikatnie się kruszył. Chleb jest naprawdę pyszny, nie jest gumiasty, nie czuje się jak w niektórych chemię.
Naszą ciabattę zrobiliśmy troszkę na włosko.
-ciabatta Dan Cake,
-2 ząbki czosnku,
-4 łyżki miękkiego masła,
-1 opak. sera camembert ziołowego,
-2 pomidory
-zioła prowansalskie
Ciabattę pokroić na kromki ( nie za cienkie).
Dwa ząbki czosnku wyciskamy i mieszamy 4 łyżkami miękkiego masła. Smarujemy kromki.
Ser camembert kroimy na cienkie plasterki. Pomidory też kroimy na plasterki i potem na szerokość plasterka. Układamy na przemian raz pół plasterka pomidora, raz sera, tak by na kanapce było 3x pomidor i 2x ser.
Kanapki rozeszły się w 30 min. Został nam jeszcze jeden chlebek, a ja już płaczę, że to ostatni :( Naprawdę, szczerze Wam polecam. Sami spróbujcie, czekam na komentarze, mam nadzieję, że posmakuje Wam, tak jak i mnie.
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2012/07/ciabatta-z-masem-czosnkowym-serem.html