Wykonanie
Sezon na
bób w pełni, więc trudno mi się oprzeć. Dziś na śniadanie przygotowałam pastę z
bobu. Oto przepis!

Składniki:opakowanie
bobumajeranekcząber
limonka2
szalotki2 ząbki
czosnkusól,
pieprzoliwa z oliwekPrzygotowanie:Ugotujcie
bób: do wrzątku wrzućcie
bób, dodajcie łyżeczkę
majeranku i odrobinę cząbru (tak ugutowany
bób będzie miał wspaniały aromat) oraz odrobinę
soli. Po około 20 minutach odcedźcie i zalejcie zimną
wodą. Teraz najgorsza część - musicie obrać
bób ze skórki.
Szalotki pokrójcie w drobną kostkę i zalejcie
sokiem z limonki - odstawcie na 1/2 godziny. Do
bobu dodajcie
sól,
pieprz, wyciśnięty
czosnek oraz
szalotki. Rozetrzyjcie na gładką masę, dodając
oliwę z oliwek. Nie miksuję
bobu, lubię jak pozostają w paście wyraźne kawałki
bobu. Robię to za pomocą ręcznej trzepaczki do ciasta.Pastę podaję na grzankach. Posypuję dodatkowo
pieprzem, polewam jeszcze
oliwą, dodaję
zioła i
przyprawy, które lubię.Wypróbujcie mój przepis na
sałatkę z
bobu .