Wykonanie


Składniki:400g gotowego
ciasta francuskiegoodrobina
mąki do podsypania
Cytrynki z
Rumem ETERNO - 1słoik
Pomarańcze w
syropie ETERNO - 1słoik250g
ricotty250g
mascarpone120g
cukru6
jajek (uwaga, rozdzielamy
białko od
żółtek)

Przyrządzanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180st.C.Rozkładamy na blacie, lekko oprószonym
mąką ciasto.

Kroimy wszystkie plastry
cytryny ze słoika w kostkę, połową posypujemy ciasto. Rozwałkowujemy razem z kawałkami cytrynek.

Formę na tartę o średnicy 25cm wykładamy
ciastem, dociskamy brzegi i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na czas przygotowywania masy.

Mieszamy
ricottę z
mascarpone, dokłądamy drugą połowę pokrojonej w kostkę
cytryny.

Wybijamy 5
żółtek, 6
żółtko zostawiamy do posmarowanie brzegów ciasta. Dokłądamy
cukier, około 100g, reszta do
białek. Mieszamy wszystko na gładką masę.

Ubijamy
białka na sztywno z pozostałą częścią
cukru.

Przekładamy pianę do ciasta i delikatnie mieszamy na gładką masę.

Gotową masę przekładamy do formy, na ciasto. Wystające brzegi
ciasta francuskiego smarujemy rozmieszanym
żółtkiem.

Ciasto pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie nie otwierając drzwiczek piekarnika pozostawiamy w nim do ostygnięcia, na około 2 godziny.Dekorujemy kandyzowanymi plastrami
pomarańczy lub
cytryny. Ja użyłam pół na pół. Przygotowałam plastry jak ciasto było już w miarę ostudzone.




Wyłożyć plastry na rozgrzaną patelnię, podlać 2 łyżeczkami
syropu. Zmniejsz płomień i cały czas pilnując, przekładaj z jednej na drugą stronę. Uwaga: pilnuj, bo
cukrowy syrop szybko może się przypalić. Miękkie plastry, ciepłe ułóż na tarcie.

Smażone plastry cytrynek czy
pomarańczy są rewelacyjne, na pewno jeszcze nie raz wykorzystam je, zwłaszcza do takich wypieków.

SMACZNEGO!