Wykonanie
Kolejny piękny kolor lata to zieleń
bobu.
Bób smakuje doskonale ugotowany i przyprawiony odrobiną
oliwy. Ale szkoda go nie wykorzystać w daniach bardziej wyszukanych, czyli bardziej podkreślić jego
maślany smak.
Papryka wędzona jest doskonałym dodatkiem do wszystkich letnich warzywnych dań, a do
bobu idealna. Znalazłam ją w Marks&Spencer, ale z pewnością nie jest to jedyne miejsce, gdzie można tę
paprykę kupić.Chorizo, czyli hiszpańska
kiełbasa, przy podgrzaniu oddaje
pikantny paprykowy smak, świetnie komponujący się z
papryką wędzoną i
bobem. Odrobina przypraw,
soku z cytryny, no i
szczypior grubo posiekany i danie na lunch, czy nawet letni obiad gotowe.


Składniki:2kg świeżego
bobu ( około 500g
bobu bez łupin )
oliwa extra virgin10
pomidorków koktajlowychgarść
szczypiorusólświeżo wyciśnięty
sok z cytryny1 łyżeczka
papryki wędzonejmała
kiełbaska chorizo

Jak zrobiłam:1.
Bób wrzuciłam do gotującej
wody na 3 -4 minuty. Odsączyłam i przepłukałam zimną
wodą. Obrałam z łupinek; trzeba łupię naciąć z jednego końca i nacisnąć palcami tak, żeby środek wyskoczył w całości, niezmiażdżony.2. Na patelni rozgrzałam
oliwę, wrzuciłam chorizo i
szczypior,
potem bób, wymieszałam i smażyłam delikatnie przez około 5 minut. Po 2-3 minutach smażenia wrzuciłam przekrojone na pół
pomidorki. Przyprawiłam całość
solą,
papryką i
sokiem z cytryny. Podałam na gorąco.

Do
bobu świetnie pasuje świeża
bagietka i
różowe wino. Szybkie, proste, lekkie danie.
Paprykę wędzoną można zastąpić zwykłą
papryką ostrą. Zachęcam do uruchomienia wyobraźni i użycia innych przypraw czy składników, waszych ulubionych.. Mój przepis to propozycja.Weganie mogą pominąć chorizo, a dodać
pestki dyni czy
orzechy nerkowca.