Wykonanie
Na Święta najbardziej lubię tradycyjne, polskie wypieki, sernik, piernik i makowiec. Ciasto z
pomarańczy, tradycyjny deser hiszpański wcale nie polski, jest tak dobre i świąteczne, że na stałe weszło do słodkiego menu w moim domu, obok makowca i piernika. Jest lekkie i wilgotne, cudownie pachnie
pomarańczami, a smakuje równie wspaniale.Ciasto
pomarańczowe najlepsze jest z mielonych
migdałów bez skórki, ja poszłam na łatwiznę, kupiłam gotowe już zmielone
migdały, ze skórką. Kiedy
migdały są całkowicie białe ciasto jest bardziej żółte i
słoneczne, polecam więc zmielenie
migdałów blanszowanych.


Składniki: na formę 23cm2
pomarańcze5 jaj, osobno
żółtka i
białka260g
cukru225g mielonych
migdałów bez skórki2-3 łyżki
migdałów w płatkach
cukier puder, do dekoracjiJak zrobiłam:1.
Pomarańcze zalałam
wodą w średnim garnku, doprowadziłam
wodę do wrzenia i gotowałam pod przykryciem przez około 1 godzinę i 20 minut, aż
pomarańcze były całkowicie miękkie i można je nakłuć widelcem z każdej strony bardzo łatwo. Wyjęłam, przestudziłam. Kiedy były letnie, pokroiłam na duże kawałki, usunęłam pestki i zblendowałam na papkę.2.
Białka ubiłam ze szczyptą
soli, a kiedy była prawie sztywna dodawałam stopniowo połowę
cukru, ciągle ubijając, aż piana była lśniąca i całkowicie sztywna.
Żółtka ubiłam tymi samymi końcówkami miksera z drugą połową
cukru na białą puszystą masę.3. Wymieszałam ubite
żółtka z
pomarańczami, dodałam mielone
migdały i dobrze wymieszałam, już łyżką. Dodawałam po 2-3 łyżki ubitych
białek i delikatnie rozprowadzałam je w
masie dużą metalową łyżką.4. Masę przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch. Posypałam
płatkami migdałów.Piekłam w 180'C przez 50-55 minut, do suchego patyczka. Jeżeli ciasto przypieka się za szybko, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.Zostawiłam w formie do wystygnięcia,
potem przełożyłam na talerz. Przed podaniem posypałam
cukrem pudrem i
płatkami migdałów.
