Wykonanie
Suszone pomidory nie sposób zastąpić w przepisie lub pominąć. Ten charakterystyczny smak często nie potrzebuje już żadnych dopowiedzeń. Kiedy jednak człowiek budzi się pewnego dnia i z przerażeniem stwierdza, że nie można dostać ich w promieniu osiemdziesięciu kilometrów determinacja sprawia, że zakasuje rękawy i bierze się za domową produkcję. W warunkach naturalnych
pomidory suszą się kilka dni na włoskim, hiszpańskim czy każdym innym słońcu, które potrafi wycisnąć z nich całą
słodycz i męskość. Bo niewątpliwie są męskie, zdecydowane, jak cygaro czy szklanka dobrej
whisky. Zimą jordańskie słońce im nie sprzyja, dlatego bez piekarnika się nie obędzie.Istnieje kilka sposobów suszenia. Jeżeli zależy ci na czasie wydrąż płynne gniazda nasienne i wysusz tylko twardy miąższ. Termoobieg znacznie przyspieszy cały proces.
Pomidory można suszyć nawet w najgorszych piekarnikach - należy tylko pamiętać o utrzymaniu stałej temperatury. Poniższy przepis pochodzi od P. i na pewno nie raz jeszcze go wykorzystam!***Dried tomatos are irreplaceable in any recipe and you can't omit them. Their distinguish taste doesn't need any additional words. But when one day you
wake up realizing that you cannot really get them in any place within eighty km, the determination makes you to tuck up your sleeves and start producing them on your own. In natural conditions tomatos get dry for few days under the Italian, Spanish or any other sun, which is able to squeeze all this sweetness and manliness out of them. Because for sure they are
manly, strong, like a cigaro or a glass of old
whisky. In winter our Jordanian sun fails doing this so that the oven is necessery.There are few methods of drying tomatos. If you have lack of
time just scoop the liquid cores and dry only the hard pulp. Convection can also speed up whole process. Even the worst ovens are enough to dry-up your tomatos - just keep checking the temperature remains constant.This recipe comes from P. and for sure I will use it
more than just for one
time.

czas przygotowania: w zależności od piekarnika - normalny elektryczny ok. 2-3 godzinCzego potrzebujesz na dwa słoiczki jak na zdjęciu?12
pomidorów, umytych, wysuszonych i przekrojonych na półdowolne
zioła:
bazylia,
oregano (suszone lub świeże)ok. 300 ml
oliwyczosnekCo teraz?1.
Pomidory ułóż na kratce z piekarnika. (Pamiętaj aby pod
spodem ułożyć folię aluminiową, co oszczędzi ci szorowania plam z soku)2. Piecz ok. 2-3 godz. w temp 60-70 C - jeśli korzystasz z piekarnika gazowego proces się wydłuży, musisz sam ocenić, czy Twoje
pomidory są już wystarczająco suche.3.
Pomidory umieść w zalewie z
oliwy,
ziół i
czosnku. Odstaw w ciemne miejsce na noc.

Dried tomatos expresspreparation
time: electric oven - around 2-3 hWhat do you need for two jars like on the above photo?12 tomatos, washed, dried nad halvedany herbs - basil,
oregano (can be dry or fresh)garlicaround 300 ml
olive oilWhat now?1. Put your halves on the oven grill. ( Remember to put aluminium foil on the oven's bottom so you don't have to clean it later)2. Bake them for around 2-3 hours at 60-70 C.3. Put your tomatos in a jar filled with
olive oil. herbs and garlic. Leave for one night in dark place.