Wykonanie
Obiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w książce przepisy i trochę poeksperymentować.Składniki750 - 800 g
wołowiny (w naszym przypadku była to
pręga wołowa)2 średniej wielkości
cebule pokrojone w kostkę30 - 40 g
suszonych grzybów3 - 4 łyżki stołowe
oleju1 - 2 łyżki stołowe
mąki pszennej (do zasmażki)1 - 2 łyżki stołowe
masła (do zasmażki)450 - 600 ml przegotowanej
wody lub
wywaru z warzyw1
liść laurowykilkanaście ziaren
czarnego pieprzu2 - 3 całe ziarenka lub duża szczypta mielonego
ziela angielskiegosól i ewentualnie
przyprawa typu
Vegeta - do smakuPrzygotowanie
Grzyby umyć i zalać na noc 450 ml gorącej
wody lub
wywaru z warzyw. Następnego dnia
grzyby pokroić na małe kawałki, a
wodę lub
wywar w której się moczyły zachować.
Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą.Do misy multicookera wlać
olej i włożyć pokrojoną
wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut. Smażyć przy otwartej pokrywie mieszając od czasu do czasu. Po 25 minutach dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i smażyć do zakończenia programu.Po zakończeniu smażenia do multicookera dodać pokrojone
grzyby,
przyprawy i
wodę, w której moczyły się
grzyby. Zamknąć pokrywę, ustawić program "Stew" i czas duszenia na 1 godzinę i 30 minut.W międzyczasie przygotować zasmażkę z
mąki i
masła. Kiedy zasmażka będzie gotowa rozprowadzić ją niewielką ilością zimnej
wody lub
wywaru uważając, aby nie powstały grudki i dodać do multicookera na 15 minut przed zakończeniem programu.