Wykonanie
Ten przepis sernika na zimno, nie wymagającego pieczenia, z
owocami zalanymi
galaretką na wierzchu jest chyba znany tylko, Nam, Polakom. W tym przepisie nawet spód nie wymaga pieczeni , co czyni go idealnym deser, jeśli nie chcemy nawet włączać piekarnika.Składniki:spód:1,5 szklanki
waniliowych ciasteczek maślanych30g
cukru57g
masła, roztopionegomasa:230g
serka homogenizowanego, w temp. pokojowej1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
wanilii1 kubek
bitej śmietanywierzch z
galaretki:85g opakowanie
galaretki o smaku
truskawkowym1/2 szklanki kostek
lodu300g
truskawek, pokrojonych na pół
bita śmietana do dekoracji, według uznania

spód : W małej misce mieszamy pokruszone
ciasteczka, 30g
cukru i roztopione
masło. Wypełniamy dno tortownicy o średnicy 20-22 cm, pergaminem. Wykładamy powstała masą dno przygotowanej formy i przechowujemy w lodówce, aż będziemy
mieli gotowe wypełnienie.masa : W średniej misce ucieramy
ser z 1/4 szklanki
cukru i
wanilią, do momentu aż całkowicie ciasto będzie gładkie i miękkie. Może to potrwać od kilku minut do 5 lub więcej, w zależności od temperatury
sera.W osobnej średniej misce, ubijamy
śmietanę, na sztywno. Dodajemy 1/4
bitej śmietany do mieszaniny
sera i mieszamy ręcznie. Następnie dodajemy resztę pozostałej
bitej śmietany. Całość przekładamy do przygotowanej formy, wygładzając wierzch. Wkładamy do lodówki.
galaretkowy wierzch: Przygotowujemy
galaretkę z godnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy
lód, mieszając, aż się całkiem rozpuści. Odstawiamy na 5 minut lub do czasu gdy lekko zgęstnieje. W tym czasie układamy i
truskawki w jednej warstwie z ozdobnym motywem na wierzchu. Wylwamy zagęszczoną
galaretkę na sernik. Przykrywamy folią, nie pozwalając plastikowi dotykać powierzchni
galaretki. Chłodzimy przez kilka godzin lub całą noc.Serwowanie: Wyjmujemy sernik z tortownicy i kroimy w plasterki. Podawajemy z
klekem bitej śmietany, jeśli ktoś lubi.