ßßß
Odcinamy krótkie końce każdego ziemniaka (ale nie obieramy) tak, żeby można było postawić go pionowo, a następnie kroimy je wzdłuż w 1,5 cm plasterki. Wycinamy z nich plastry na frytki o grubości 1cm. Kładziemy frytki na czystą ściereczkę po pokrojeniu.Wlewamy olej do szerokiej, patelni i dodajemy świeżo pokrojonych ziemniaków. Następnie umieszczamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co powinno zająć nam ok 5 minut. Kontynuujemy smażenie frytek, bez mieszania ich, przez kolejne 15 minut. Gdy temperatura oleju osiągnie ok 160 C, zmniejszamy ogień lekko i smażymy dalej frytki w przedziale temperatury 150-160 ° C. Jeśli olej jest zbyt gorący zmniejszyć ogień na mniejszy.Teraz można poobracać trochę nasze frytki szczypcami. Następnie dodajemy ząbki czosnku (razem ze skórką) na patelnię, ponownie delikatnie mieszamy i smażymy przez kolejne 5-10 minut, upewniając się, że czosnek nie wygląda na spalony lub czy frytki nie są zbyt ciemne).W momencie gdy chipy są blado złote, wrzucamy ziołach, a następnie po około minucie zgarniamy wszystko, co na zewnątrz na tacę lub półmisek wyłożony podwójnej grubości ręcznikiem papierowym. Gdy nadmiar oleju się wchłonie, przenosimy frytki na talerz i posypujemy płatkami soli morskiej do smaku. Podajemy natychmiast.