Wykonanie
Toskańskie frytki. Chodzi o klasyczne frytki, ale z ząbkami
czosnku i świeżych
ziół wrzucanych do gorącego
oleju pod koniec gotowania.Składniki:1 kg
młodych ziemniaków1,5 L
oleju kukurydzianego lub innego
oleju roślinnego1 główka
czosnku, ząbki rozdzielone, ale nie obrane8 gałązek
tymianku,
rozmarynu i
szałwii,
płatki soli morskiej do smaku

Odcinamy krótkie końce każdego
ziemniaka (ale nie obieramy) tak, żeby można było postawić go pionowo, a następnie kroimy je wzdłuż w 1,5 cm plasterki. Wycinamy z nich plastry na frytki o grubości 1cm. Kładziemy frytki na czystą ściereczkę po pokrojeniu.Wlewamy
olej do szerokiej, patelni i dodajemy świeżo pokrojonych
ziemniaków. Następnie umieszczamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co powinno zająć nam ok 5 minut. Kontynuujemy smażenie frytek, bez mieszania ich, przez kolejne 15 minut. Gdy temperatura
oleju osiągnie ok 160 C, zmniejszamy ogień lekko i smażymy dalej frytki w przedziale temperatury 150-160 ° C. Jeśli
olej jest zbyt gorący zmniejszyć ogień na mniejszy.Teraz można poobracać trochę nasze frytki szczypcami. Następnie dodajemy ząbki
czosnku (razem ze skórką) na patelnię, ponownie delikatnie mieszamy i smażymy przez kolejne 5-10 minut, upewniając się, że
czosnek nie wygląda na spalony lub czy frytki nie są zbyt ciemne).W momencie gdy chipy są blado złote, wrzucamy ziołach, a następnie po około minucie zgarniamy wszystko, co na zewnątrz na tacę lub półmisek wyłożony podwójnej grubości ręcznikiem papierowym. Gdy nadmiar
oleju się wchłonie, przenosimy frytki na talerz i posypujemy
płatkami soli morskiej do smaku. Podajemy natychmiast.