Wykonanie
Kolejna wersja zupy dyniowej. Tym razem przepis z kubka :) Szybka, pyszna i bogata w składniki odżywcze, których dyni nie brakuje.
Dynia bogata jest w B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle istotne.

Składniki:1 kg dyni1
cebulka1 ząbek
czosnku1/2 l
bulionu warzywnego lub warzywno-
mięsnego2 łyżki
masłasólpieprzuprażone
pestki dyni lub
słonecznikakwaśna
śmietana
Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skry i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść
masło i podsmaż posiekane
cebulkę i
czosnek. Do
cebulki dodaj
dynię i duś wszystko 10 minut. Warzywa zalej gorącym
bulionem i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę.Zupę podawaj z kleksem
śmietany i posypaną pestkami.By zupa była bardziej treściwa, podałam ją z ugotowanym
ryżem.