Wykonanie
Bardzo smaczny, aczkolwiek ja wolę te klasyczne, natomiast moje chłopaki zajadały się okrutnie, nie jest za słodki, bardzo kremowy, a dodatek kwaśnej
śmietany idealnie dopełnia całości :)

900 gram
twarogu (dałam z wiaderka Dr. Oetker)4
jaja250 gram
cukru1,5 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
mąki pszennej (2 płaskie, 1 kopiasta)2 łyżki
soku z cytryny200 ml kwaśnej
śmietany 18%polewa :220 ml kwaśnej
śmietany 18%2 płaskie łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynySkładniki ciasta miksujemy na gładką masę (robiłam to blenderem), wylewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.Zagrzewamy około 2 litrów
wody praktycznie do zagotowania.
Wodę wlałam do dużej formy do pieczenia ciasta (25x38 cm), umieściłam na dużej formie (tej największej z wyposażenia piekarnika) na drugim poziomie piekarnika, a tortownicę z sernikiem piekłam poziom wyżej czyli na trzecim poziomie, na kratce z wyposażenia piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Powierzchnia sernika ma być sprężysta, nie ma być upieczona (na zasadzie przyrumieniona).Ciasto schładzamy przez 1 , 5 godziny przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy na blat, doprowadzamy do temperatury pokojowej, smarujemy wcześniej wymieszaną polewą, schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.inny sernik, który gorąco polecam to:Sernik z trzema
czekoladami