ßßß
900 gram twarogu (dałam z wiaderka Dr. Oetker)4 jaja250 gram cukru1,5 łyżki cukru waniliowego3 łyżki mąki pszennej (2 płaskie, 1 kopiasta)2 łyżki soku z cytryny200 ml kwaśnej śmietany 18%polewa :220 ml kwaśnej śmietany 18%2 płaskie łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynySkładniki ciasta miksujemy na gładką masę (robiłam to blenderem), wylewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.Zagrzewamy około 2 litrów wody praktycznie do zagotowania. Wodę wlałam do dużej formy do pieczenia ciasta (25x38 cm), umieściłam na dużej formie (tej największej z wyposażenia piekarnika) na drugim poziomie piekarnika, a tortownicę z sernikiem piekłam poziom wyżej czyli na trzecim poziomie, na kratce z wyposażenia piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Powierzchnia sernika ma być sprężysta, nie ma być upieczona (na zasadzie przyrumieniona).Ciasto schładzamy przez 1 , 5 godziny przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy na blat, doprowadzamy do temperatury pokojowej, smarujemy wcześniej wymieszaną polewą, schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.inny sernik, który gorąco polecam to:Sernik z trzema czekoladami