ßßß
Składniki:1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba)1/4 szkl. płatków owsianych1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych1/4 szkl. pestek słonecznika1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki migdałów (ale nie płatków migdałów)1/3 szkl. siemienia lnianego1/4 łyżki soli1/2 łyżeczki cukru25 g świeżych drożdży1 i 1/3 szkl. ciepłej wody (ok. 40 stopni)Uwaga miarka! 1 szklanka = 250 mlPrzygotowanie:Starter chleba:Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki (odłożyć z odmierzonej mąki) i 1/2 ciepłej wody, dokładnie zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Ja wstawiam miskę ze starterem chleba do piekarnika podgrzanego do 40 stopni (ale nie większej!!!).Ciasto chlebowe:Pozostałe składniki chleba dokładnie odważyć i wymieszać w dużej misce.Gdy starter chleba podwoi objętość, dodać go do suchych składników chleba i dodać resztę wody (wg przepisu).Ciasto chlebowe wymieszać dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.Blaszkę do pieczenia chleba posmarować olejem i posypać otrębami lub mąką - do pieczenia użyłam blaszki o wymiarach 10 x 26 cm (mierzone w górnej, szerszej części blaszki).Do wysypanej blaszki przełożyć ciasto chlebowe, odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia (czas wyrastania max 30 minut).Chleb piec 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po upieczeniu wyjąć chleb z blaszki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie zawinąć chleb w czystą lnianą ściereczkę i przechowywać w chlebaku lub woreczku foliowym (niezbyt szczelnie zakręconym).Smacznego