Wykonanie
Jak ja się cieszę, że
mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej akcji piekę
chleby których normalnie pewnie bym nie upiekła. Czerwcowa piekarnia to norweski K nekkebrød, a przepis wybrała dla nas Marzena z bloga Zacisze kuchenne .Chlebek, mimo moich uwag podanych na końcu przepisu, wyszedł pyszny, smakował bardzo wszystkim domownikom, i tym dwu i czteronożnym :) No to do roboty!

przepis kopiuję od AmberSkładniki :200 ml
otrębów pszennych200 ml
płatków owsianych200 ml pestek dyni200 ml pełnoziarnistej
mąki żytniej200 ml
ziaren słonecznika100 ml
siemienia lnianego100 ml ziaren
sezamu2 łyżeczki
soli700 ml
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na przykład tutaj .Moje uwagi: W przepisie nie podano na jak dużą blachę rozsmarować ciasto. Posmarowałam standardową blachę z piekarnika, chlebek wyszedł grubości prawie 1 cm ( bliżej brzegów cieńszy). Następnym razem podzielę ciasto na 2 porcje i rozsmaruję cieniej. Moje
chlebki musiałam piec dłużej niż w przepisie , o ok 15 minut, gdyż po podanym czasie spód i środek nie były dopieczone. Fragmenty cieńsze, te bliżej brzegu, upiekły się w podanym czasie, i były lepsze bo bardziej chrupiące.





A to lista piekących w Czerwcowej Piekarni :BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i
kajzerkaHealthy CravingKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekMagnolia-
rozmarynMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład MalutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuRed and PaleRuskie raz!Smakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyW poszukiwaniu SlowLifeW sezonieZacisze kuchenne