ßßß Cookit - przepis na Knekkebrød - czerwcowa piekarnia

Knekkebrød - czerwcowa piekarnia

nazwa

Wykonanie

Jak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej akcji piekę chleby których normalnie pewnie bym nie upiekła. Czerwcowa piekarnia to norweski K nekkebrød, a przepis wybrała dla nas Marzena z bloga Zacisze kuchenne .Chlebek, mimo moich uwag podanych na końcu przepisu, wyszedł pyszny, smakował bardzo wszystkim domownikom, i tym dwu i czteronożnym :) No to do roboty!
przepis kopiuję od Amber
Składniki :
200 ml otrębów pszennych
200 ml płatków owsianych
200 ml pestek dyni
200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
200 ml ziaren słonecznika
100 ml siemienia lnianego
100 ml ziaren sezamu
2 łyżeczki soli
700 ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na przykład tutaj .
Moje uwagi: W przepisie nie podano na jak dużą blachę rozsmarować ciasto. Posmarowałam standardową blachę z piekarnika, chlebek wyszedł grubości prawie 1 cm ( bliżej brzegów cieńszy). Następnym razem podzielę ciasto na 2 porcje i rozsmaruję cieniej. Moje chlebki musiałam piec dłużej niż w przepisie , o ok 15 minut, gdyż po podanym czasie spód i środek nie były dopieczone. Fragmenty cieńsze, te bliżej brzegu, upiekły się w podanym czasie, i były lepsze bo bardziej chrupiące.
A to lista piekących w Czerwcowej Piekarni :
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/06/knekkebrd-czerwcowa-piekarnia.html