Wykonanie

Przed rokiem
męża wywiało w służbową podróż do Portugalii i jak zwykle bywa, była to też swoista podróż kulinarna. Naprzywoził stamtąd różnych smakołyków, również tych w płynie :) a będąc w Lizbonie odwiedził w dzielnicy Belém (dosł. Betlejem) legendarną cukiernię Fabrica dos Pasteis de
Belem,w których wypieka się oryginalne Pasteis de Belém, w całej Portugalii znane pod nazwą Pastéis de
Nata, czyli portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym. Niesamowity klimat tego miejsca przywołuje krótki filmik nakręcony w pośpiechu aparatem fotograficznym (zob. poniżej). Nie jest to zwykła
cukierenka, ale faktycznie "fabryka", w każdym bądź razie robi wrażenie :) Grzechem byłoby tam nie wstąpić i nie skosztować tych słodkich smakołyków przy małej czarnej. Chcąc utrwalić te piękne wspomnienia zmaterializowałam ów legendarny portugalski wypiek korzystając z video instrukcji na stronie SaborIntenso.P.S. Żałuję, że nie miałam własnego
ciasta francuskiego.




Składniki:2 opakowania cista francuskiego (razem 600g )500 ml
mleka,
skórka z cytryny,laska
cynamonu,60 g
mąki,500 g
cukru,250 ml
wody,7
żółtek,
masło do wysmarowania foremekDwa płaty
ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym
bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków.
Ciastem wykleić wysmarowane
masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi.
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości
mleka, a resztę
mleka zagotować z laską
cynamonu i
skórką z cytryny. Po zagotowaniu
mleka dodać
mąkę rozpuszczoną w
mleku i dalej gotować, cały czas mieszkając, aż do zgęstnienia, po czym wyłączyć grzanie. Do rondelka wlać
wodę i dodać
cukier, zagotować i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie
syrop wlewać stopniowo do masy
mlecznej, cały czas mieszając i na końcu przecedzić przez durszlak (będą grudki). Lekko przestudzić, dodać
żółtka i dobrze wymieszać. Masę budyniową wlać do wyklejonych
ciastem francuskim foremek do 3/4wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym na 250 ° C przez 17 minut. Podawać posypane
cukrem pudrem i
cynamonem. Z
cukru pudru można zrezygnować, bo
ciasteczka są przesłodkie :)

