Wykonanie
Cześć,kruche ciasto dobrze komponuje się z różnymi
owocami, ja spróbowałem połączenia z
mango i lekką nutą
dżemu brzoskwiniowego. Efekt- pół ciasta zniknęło gdy było jeszcze ciepłe, gdyż takie smakuje najlepiej.
Owocowe smaki zawsze kojarzą się z latem, więc uwierzcie mi, że jest to dobry sposób na poprawę humoru w taką ponurą aurę.SkładnikiCiasto:(blacha okrągła o wymiarach 24x6 cm)150 g
masła250 g
mąki70 g
cukru pudru2
żółtka jaj2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:2
mango100 g
dżemu brzoskwiniowegoPrzygotowanie:1. Podane składniki na ciasto, zagnieść na stolnicy. Przygotowane ciasto podzielić na 3 równe części. ⅔ ciasta będzie potrzebne na spód, zaś ⅓ na kratownicę na wierzchu naszego placka. Zawinąć podzielone kawałki ciasta w folię spożywcza i włożyć do lodówki na około 60 minut .2. W czasie kiedy ciasto jest w lodówce, obieramy i kroimy
mango w cienkie plastry.3. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, natłuszczonej i wysypanej
bułka tartą. Wywinąć brzegi ciasta do góry na wysokość połowy blachy.Sprószyć
mąką ziemniaczaną, aby podczas pieczenia ciasto nie wchłonęło soku z
owoców.4. Posmarować ciasto cienką warstwą
dżemu, wyłożyć plastry
mango tak, aby zakryć całą powierzchniętortownicy;
mango lekko posypać startym
imbirem.5. Mniejszą część także rozwałkować do średnicy blachy, pokroić na 2 centymetrowe pasy i ułożyć z nich kratownicę.6. Wierzch ciasta posmarować
białkiem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 40 minut .
Smacznego!