ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z mango

Kruche ciasto z mango

nazwa

Wykonanie

Cześć,
kruche ciasto dobrze komponuje się z różnymi owocami, ja spróbowałem połączenia z mango i lekką nutą dżemu brzoskwiniowego. Efekt- pół ciasta zniknęło gdy było jeszcze ciepłe, gdyż takie smakuje najlepiej. Owocowe smaki zawsze kojarzą się z latem, więc uwierzcie mi, że jest to dobry sposób na poprawę humoru w taką ponurą aurę.
Składniki
Ciasto:
(blacha okrągła o wymiarach 24x6 cm)
150 g masła
250 g mąki
70 g cukru pudru
2 żółtka jaj
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
2 mango
100 g dżemu brzoskwiniowego
Przygotowanie:
1. Podane składniki na ciasto, zagnieść na stolnicy. Przygotowane ciasto podzielić na 3 równe części. ⅔ ciasta będzie potrzebne na spód, zaś ⅓ na kratownicę na wierzchu naszego placka. Zawinąć podzielone kawałki ciasta w folię spożywcza i włożyć do lodówki na około 60 minut .
2. W czasie kiedy ciasto jest w lodówce, obieramy i kroimy mango w cienkie plastry.
3. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Wywinąć brzegi ciasta do góry na wysokość połowy blachy.
Sprószyć mąką ziemniaczaną, aby podczas pieczenia ciasto nie wchłonęło soku z owoców.
4. Posmarować ciasto cienką warstwą dżemu, wyłożyć plastry mango tak, aby zakryć całą powierzchnię
tortownicy; mango lekko posypać startym imbirem.
5. Mniejszą część także rozwałkować do średnicy blachy, pokroić na 2 centymetrowe pasy i ułożyć z nich kratownicę.
6. Wierzch ciasta posmarować białkiem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 40 minut .
Smacznego!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/02/kruche-ciasto-z-mango.html