Wykonanie
Produkcja
wina rozpoczęła się już w lipcu, ale dopiero teraz można ocenić czy produkt jest udany. Właśnie podczas pisania posta delektuję się jego smakiem. Smak doskonały, kolor, piękny. Moc!!! Również. Producentem domowego
wina jest mój mąż. Wszyscy w zimowe wieczory poznajemy rożne smaki
wina. Przyznam, że robi to dobrze. Dlatego dzielę się przepisem. Jeden już prezentowałam tutaj:
Wino z dzikiej róży . To wprawdzie jeszcze
poczeka na degustację,ale warto czekać.

POTRZEBUJEMY15 litrów
czarnej porzeczki5 litrów
wiśni10 kg.
cukru20 litrów
wody wrzątek1 opakowanie pożywki do
drożdży1 opakowanie
drożdży winnych
WYKONANIE
Wiśnie opłukać i odsączyć.
Porzeczki czarne dokładnie przebrać, płukać , odsączyć z
wody. Połowę
wiśni wydrylować, a drugą część pozostawić z pestkami.Pestki dodają aromatu. zmiażdżyć
owoce. Zagotować 15 litrów
wody z 6 kg
cukru. Zmiażdżone
owoce zalać wrzątkiem,
wody z
cukrem. Pozostawić do wystygnięcia. W ystudzone
owoce wlać do dużego balona zakorkować z rurką fermentacyjną i odstawić w cieple miejsce.Do butelki z ciemnego szkła wsypać
drożdże winne, przeznaczoną do win czerwonych, pożywkę.Zalać to
wodą około 1 szklanki przegotowaną z 2 łyżeczkami
cukru, ostudzoną. Szyjkę butelki nakryć gazą i pozostawić na około 3 dni.Po tym czasie, gdy na powierzchni w butelce pojawi się piana-
drożdże pracują- zagotować 5 litrów
wody z 4 kg.
cukru, odstawić do wystygnięcia.Gdy roztwór
wody z
cukrem jest zimny, wlewać go do balonu z
owocami i wlać też
drożdże winne. Balon zakorkować z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym miejscu do burzliwej fermentacji. Burzliwa fermentacja trwa około 30-35 dni. Gdy burzliwa fermentacja uspokoi się, wtedy oddzielić
owoce od
wina.spróbować
wino czy jest dostatecznie słodkie.Jeśli jest mało słodkie wtedy wziąć około 2-3 litry
wina wsypać
cukier i podgrzać do rozpuszczenia się
cukru.Cały czas mieszać.
Wino z
cukrem wlać do balonu. Jeśli
wino jest dostatecznie słodkie, balon zakorkować z rurką fermentacyjną i pozostawić w chłodniejszym pomieszczeniu, do cichej fermentacji. Cicha fermentacja trwa około 3 miesięcy.Po tym okresie
wino należy spróbować.Jeśli jest klarowne i
smakowo dobre, to znaczy, że można poczęstować gości.

SMACZNEGO