U nas w domu w piątki nie jemy mięsa, a ten przepis Mama zna jeszcze ze swokego rodzinnego Wilna. Robimy go głównie w lecie, ale teraz w trakcie Wielkiego Postu podany z gorącymi ziemniakami w mundurkach smakuje równie dobrze. Nie są to śledzie w śmietanie, a właśnie zimna zupa. Serdecznie polecam.Składniki na 3 porcje:3 duże płaty solonych matiasów250 ml śmietany 18%500 ml gęstej maślanki1 pęczek szczypiorku2 łyżeczki cukru2 czubate łyżeczki musztardy francuskiejsól i pieprz do smakuDodatkowo:ziemniaki ugotowane w mundurkachwoda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledziSposób przygotowania:Matiasy opłukać i zamoczyć w wodzie z octem na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić w paseczki. Do miski dodać musztardę, cukier, pieprz, śmietanę , maślankę oraz pokrojony drobno szczypiorek.... spróbować, bo sól czasem nie jest potrzebna, choć z drugiej strony śledzie po wymoczeniu często jej potrzebują. Pozostawić na godzinkę w lodówce. Wyłożyć na głęboki talerz posypać szczypiorkiem.