Wykonanie
Składniki(na ok. 16 sztuk, 4 porcje)- 2 szklanki
mleka (ok. 500 ml),- 1 ½
mąki pełnoziarnistej (ok. 180g),- 2
jajka (ok. 120g),- 2 łyżki
cukru (ok. 20g),- szklanka
jagód (ok. 120g),- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Sposób przygotowania:1. Mieszamy
mleko z
jajkami,
cukrem,
mąką i
proszkiem do pieczenia.2. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy
jagody i delikatnie mieszamy.3. Formujemy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.4. Placki pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min. (po 10 min. przewracamy placki na drugą stronę).

Placki z
jagodami są bogate w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
płatków owsianych), który
daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,- flawonoidy (pochodzące z
jagód),które działają przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 230 gEnergia: 273 , 5 kcal
Białko: 13,7 gTłuszcze: 6 , 5 gWęglowodany: 46 , 4 gBłonnik pokarmowy : 6 , 9 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tęcza