Wykonanie
Pancakes, to amerykańskie naleśniki, które są świetnym pomysłem na sycące i słodkie śniadanie. Można je podawać z wieloma dodatkami w zależności od upodobania. Moje ulubione, to placuszki z
bitą śmietaną i
owocami sezonowymi( dzisiaj wypadło na
maliny). Doskonale w roli dodatków spisują się :
sałatka owocowa i
syrop z kwiatów z bzu czarnego. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki .Przepis na 15 placuszkówSkładniki:190 g
mąki pszennej,pół łyżeczki
sody oczyszczonej,pół łyżeczki
proszku do pieczenia,50 g
cukru pudru,1
jajko,200 ml
mleka,łyżeczka roztopionego
masła,szklanka
malin,250 ml
śmietany kremówki,
mięta do ozdobyPrzygotowanie:W misce wymieszać suche składniki tj.
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
cukier puder. W oddzielnym pojemniku rozbełtać
jajko z
mlekiem.
Masło roztopić i ostudzić. Do sypkich składników wlać
mleko z
jajem i
masło. Całość dokładnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, ja dodałam łyżeczkę
oleju. Na rozgrzany
olej kłaść łyżką pancakes. Smażyć do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i do zarumienienia z obu stron. Należy uważać, aby się nie przypaliły. Przed każdą "turą" kładzenia kolejnych placuszków wlewałam odrobinę
oleju.