Wykonanie
Pyszna, bardzo
maślana, znana francuska "
bułka". Z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. Jest bardzo delikatna, nie można się wręcz od niej oderwać. Mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków :)Brioche z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej(inspiracja Kwestia Smaku)/forma na babkę o średnicy około 25 cm/300g
mąki pszennej100g
mąki pszennej pełnoziarnistej30g świeżych
drożdży110ml
mleka40g
cukru pudru trzcinowego3
jajka170g miękkiego
masła1 żółto + 1 łyżka
mlekaMleko podgrzać, aby było ciepłe. Zalać nim pokruszone w kubku
drożdże. Dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Do miski przesiać
mąkę pszenną, dodać pełnoziarnistą,
cukier puder trzcinowy i rozczyn z
drożdży. Mieszać mieszadłem miksera, zacząć dodawać po 1
jajku cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 - 15 minut. Jeżeli jest taka potrzeba - dosypać trochę
mąki (ale nie za dużo!). Następnie dodawać pokrojone na kawałki bardzo miękkie
masło. Wyrabiać jeszcze przez 5 - 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Przykryć miskę folią i wstawić na noc do lodówki.Rano wyjąć z lodówki ciasto na 1 i 1/2 godziny, aby się nagrzało. Formę na babkę wysmarować
masłem. Następnie wyjąć ciasto z miski (można je lekko wyrobić). Podzielić na równych 8 części, z których uformować kulki. Włożyć je do formy. Odstawić na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować dokładnie brioche
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 minut na złoto - brązowy kolor. Wyjąć i ostudzić przez chwilę. Smacznego!