Wykonanie
Serniczki z patelni to moje ulubione lekkie śniadanie. Gości u mnie co najmniej raz w tygodniu. Zawsze eksperymentuję z dodatkami, ale przepis podstawowy pozostaje bez zmian. Dzisiaj
serowe placuszki są z
mąką jaglaną i ze zmielonymi
migdałami. Polałam frużeliną
porzeczkową, choć każdy
dżem będzie pasować do nich idealnie. Teraz już tylko czekam na prawdziwe polskie
owoce. W każdym razie bardzo je polecam na ten wiosenny weekend! :)/ 8 placuszków/200g
sera twarogowego1
jajko2 łyżki
mąki jaglanej (zmielonej
kaszy jaglanej)2 łyżki zmielonych
migdałówdo podania: kilka łyżek ulubionego
dżemu, np. frużeliny porzeczkowej
Serek wymieszać z
jajkiem. Dodać
mąkę jaglaną i zmielone
migdały. Ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Rozgrzać dobrze patelnię (najlepsza będzie taka, na której można smażyć bez tłuszczu). Nakładać po 1 sporej łyżce masy. Smażyć bez tłuszczu około 3 minuty z jednej strony, ale należy uważać, aby nie przypalić placuszków. Następnie ostrożnie przełożyć na drugą stronę i smażyć do ścięcia się masy. Usmażone placuszki podawać z
dżemem. Smacznego!