Wykonanie

Szarlotkę tę szczególnie polecam os obom które dbają o figurę, bo nie ma w niej tłuszczu. Jest bardzo lekka i puszysta dzięki dużej ilości
jajek.Składniki:5
jajek10 dag
cukru2 łyżki
cukru pudru20 dag
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
wiórków kokosowychtłuszcz i
bułka tarta do formyWykonanie:Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka miksujemy z
cukrem i
cukrem pudrem na kogel-
mogel, dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i mieszamy . Do przygotowanej formy wlewamy 3/4 masy, układamy plastry
jabłek uprzednio obtoczone w
mące, resztę masy mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy na
jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok.40 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!
