Wykonanie

Kolejny pomysł na świąteczne słodkości w ramach cieszącego oczy prezentu. Cinnamon Rolls to popularne w Ameryce bułeczki
drożdżowe nadziane
cynamonem i
cukrem trzcinowym, który cudownie topi się podczas pieczenia. Plusem tych
ciasteczek jest łatwość wykonania i to, że nawet bez specjalnych zdolności plastyczno-manualnych wypiek zawsze wychodzi piękny ;) Postanowiłam ,,podrasować'' przepis dodając do nadzienia wszystkie korzenne smaki jakie uwielbiam w świętach, czyli starą dobrą
przyprawę do piernika. Sprawdzi się doskonale jako prezent dla gospodarzy, można upiec ogromną ilość i wręczyć ją na dużym, świątecznym talerzu, opakowane w celofan i sporą kokardę ;)►
mąka [500 g]►
masło [2 łyżki]►
cukier [1/3 szklanki]►
mleko [3/4 szklanki]►
żółtka [2 sztuki]►
drożdże instant [paczuszka/7 g]►
sól [szczypta]►
cukier trzcinowy [1 szklanka]►
cynamon [2 łyżki]►
przyprawa do piernika [2 łyżki]►
aromat waniliowy [4-5 kropli]►
cukier puder [szklanka]►
śmietanka 30 % [1/4 szklanki]Z ciepłego
mleka,
drożdży, łyżki
cukru i łyżki
mąki utworzyć zaczyn, wymieszać i odstawić na 15 min.Do
mąki dodać
żółtka, miękkie
masło,
sól i zaczyn
drożdżowy. Wyrobić ciasto.Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min.Ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na spory prostokąt (grubość ciasta ok. 0 . 5 - 1 cm) i na rozwałkowanym cieście rozsypać równomiernie połowę nadzienia.Zawinać ciasto jak roladę i pokroić na ok. 5-centymetrowe krążki.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 min.Wymieszać
cukier puder ze
śmietanką na gładki, spływający z łyżki
lukier i polać rollsy po uprzednim wystudzeniu.