Wykonanie
Dzisiaj mam dla was pierwszą propozycję na wykorzystanie okary, która powstała w procesie gotowania
mleka sojowego .Wczoraj na kolację przygotowałam "omlet" z okarą. Dzięki niej placek wyszedł delikatny, mięciutki i bardziej wilgotny niż zwykły omlet. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, a smak jest niepowtarzalny.Swoją kolację zjadłam z
groszkiem,
kukurydzą,
papryką i
serem. Oczywiście omleta można posłodzić, a na wierzch dać
owoce, albo
dżem. Sposób podania zależy od waszej kreatywności;)Składniki:2
jajka50g okaryłyżka
mąki żytniej pełnoziarnistej
sól,
kurkumaJajka ubijamy, następnie dodajemy okarę,
mąkę i
przyprawy- miksujemy tylko do połączenia składników.Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość tłuszczu i wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron po kilka minut.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować omlet z okarą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
jajka zawierają witaminy A, D, E, K, a także pełnowartościowe
białko oraz szereg pierwiastków:wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez,
kurkuma obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, leczy zaparcia i wzdęcia, w dodatku pomaga w zwalczaniu trądziku.