ßßß Cookit - przepis na Omlet z okarą

Omlet z okarą

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiaj mam dla was pierwszą propozycję na wykorzystanie okary, która powstała w procesie gotowania mleka sojowego .
Wczoraj na kolację przygotowałam "omlet" z okarą. Dzięki niej placek wyszedł delikatny, mięciutki i bardziej wilgotny niż zwykły omlet. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, a smak jest niepowtarzalny.
Swoją kolację zjadłam z groszkiem, kukurydzą, papryką i serem. Oczywiście omleta można posłodzić, a na wierzch dać owoce, albo dżem. Sposób podania zależy od waszej kreatywności;)
Składniki:
2 jajka
50g okary
łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej
sól, kurkuma
Jajka ubijamy, następnie dodajemy okarę, mąkę i przyprawy- miksujemy tylko do połączenia składników.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość tłuszczu i wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron po kilka minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować omlet z okarą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
jajka zawierają witaminy A, D, E, K, a także pełnowartościowe białko oraz szereg pierwiastków:wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez,
kurkuma obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, leczy zaparcia i wzdęcia, w dodatku pomaga w zwalczaniu trądziku.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/omlet-z-okara.html