Wykonanie
Składniki:400 g
mąki (typ. 500)2-3
jajkaszczypta
soliszczypta
kurkumy (dla zdrowia i koloru)6-8 łyżek zimnej
wodyMąkę przesiać na stolnicę, wbić
jaja, dodać
sól i
kurkumę,
wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrabiając. Podzielić na części, cienko rozwałkować, pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać
mąka, zwinąć w rulon i
ostrym nożem kroić drobne kluseczki. Rozrzucić na stolnicy, pozostawić do przeschnięcia.Wrzucić do wrzącej
wody z dodatkiem
kurkumy,
oleju,
imbiru,
soli, gotować ok 5 - 9 min. (zależy od grubości rozwałkowanego ciasta i czy chcemy al dente).*
Makaron gotuje się w tzw. morskiej wodzie, dobrze dosolonej.**Dobrze wysuszony, nie ugotowany
makaron, można przechowywać do kilku miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.