Wykonanie
Drożdżówki z ciasta, które wyrasta w lodówce. Upieczone w oparciu o przepis na zimną drożdżówkę
Malinny z cincin.cc. Zgodnie z tym, co pisze autorka "ciasto atakuje z lodówki".
1 kg
mąki7 dag świeżych
drożdży1 szklanka
cukru1 szklanka
mlekapół szklanki kwaśnej
śmietany25 dag
margaryny5 jaj1 duże opakowanie
cukru wanilinowegoszczypta
solidowolne nadzienie np. masa makowa,
marmolada, nutella itd.
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Drożdże rozetrzeć ze
śmietaną,
jajka ubić z
cukrem,
mleko lekko podgrzać. Następnie połączyć wszystkie składniki w dużym naczyniu (ciasto bardzo mocno wyrasta). Chwilę wyrabiać - do uzyskania jednolitego ciasta. Naczynie przykryć pokrywką i umieścić w lodówce na 2,5 do 3 godz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony
mąką i krótko wyrobić. Podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować, rozłożyć nadzienie i zrolować. Przy pomocy wałka każdy rulon spłaszczyć i rozciągnąć( wałkując w poprzek), następnie pokroić na 8 części.Każdą część ciasta dodatkowo zgnieść przez środek używając np. szerokiego trzonka drewnianej
łopatki. Uformowane bułeczki posmarować
żółtkiem rozbełtanym z
wodą i obsypać
cukrem kryształem lub kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.Przykładowy przepis na kruszonkę:1/4 kostki
margaryny (roztopić, wystudzić))4 łyżki
mąki4 łyżki
cukru1łyżeczka
cukru wanilinowego1żółtkoWszystkie składniki połączyć, zagnieść palcami.