ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Dynia po włosku - przepis
Bardzo syta potrawa.Może nie wygląda na zdjęciu imponująco, ale jest przepyszna. Polecam!
Składniki:
1 kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
0,45 dkg wieprzowego mięsa mielonego
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól
pieprz
1 szklanka bulionu
Przyrządzanie:
Dynię umyć, obrać ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Boczek pokroić w paseczki.
Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić boczek i mięso mielone, a następnie przesmażyć. Dodać dynię, smażyć mieszając przez o. 5 minut. Doprawić solą i oregano. Wlać bulion, dusić pod przykryciem przez 25 minut.
Zestawić z ognia, dodać śmietanę i tyle pieprzu, by potrawa miała wyrazisty smak, wymieszać.
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/08/dynia-po-wosku-przepis-skadniki-dla-4.html