Wykonanie
Dynia po włosku - przepisBardzo syta potrawa.Może nie wygląda na zdjęciu imponująco, ale jest przepyszna. Polecam!


Składniki:1 kg dyni
sok z cytrynygruby plaster
wędzonego boczku0,45 dkg
wieprzowego mięsa mielonego4 łyżki
śmietany3 łyżki
oleju1 łyżka
oreganosólpieprz1 szklanka
bulionuPrzyrządzanie:
Dynię umyć, obrać ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, skropić
sokiem z cytryny.
Boczek pokroić w paseczki.
Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić
boczek i
mięso mielone, a następnie przesmażyć. Dodać
dynię, smażyć mieszając przez o. 5 minut. Doprawić
solą i
oregano. Wlać
bulion, dusić pod przykryciem przez 25 minut.Zestawić z ognia, dodać
śmietanę i tyle
pieprzu, by potrawa miała wyrazisty smak, wymieszać.